Wednesday, November 14, 2007

Movie Test






Take this test!


If you think documentaries are boring, think again. Like your movie match, you're an intelligent individual who makes people think. Documentaries span all sorts of topics, from the trivial to the profound. Perhaps your interests do the same, but one thing's clear — you're a smarty and you like to learn.


We'd guess you're the person at the dinner table or the water cooler who stirs up lively debates about the latest news or tidbits from the Discovery Channel. Part of you probably gets a kick out of creating controversy and getting people fired up about their beliefs. Another part probably likes opening people's eyes and sharing your thoughts. And for that, you get two thumbs up for trying to get to the bottom of things and making waves!



Friday, November 9, 2007

Stand-up comedy

Nu este nevoie sa amintesc de succesul stand-up comedy-ului in SUA. Inclusiv pe plaiurile noastre mioritice acest fenomen ia amploare. Cei de la Cafe Deko sunt cam singurii stand-up comedian-i de care stiu de la noi din tara. Pentru cei pasionati dar care nu stiu sau nu vor sa participe in cadrul improvizatiei de la Cafe Deko ( sau alte locuri in care se practica aceasta ) exista sursele deschise de entertainment unde pot urmari spectacole de stand-up. Si eu ma numar in categoria aceasta din urma. Urmarind cateva filmari de la astfel de performances ( mai multe din SUA, ale comediantilor de succes dar si de la Cafe Deko ), am depistat cateva elemente care pot asigura succesul unui numar de stand-up.

1. Toate glumele sunt inspirate din viata reala. Ideea este ca trebuie sa ai aceasta sursa de inspiratie pentru ca oamenii sa te asculte si sa se identifice cu ceea ce spui. Daca esti un om cu inclinatii aristocratice si te invartesti intr-un cerc intelectual si incerci sa faci niste oameni obisnuiti sa rada, nu cred ca succesul va fi foarte mare.

2. Mimica trebuie sa fie corespunzatoare si expresiva. Fara gestica/mimica nu exista impresia de autenticitate, nu exista impresia ca ceea ce spui s-a intamplat cu adevarat sau ca o crezi
( atentie ! ideea nu este sa crezi ce spui, ci sa convingi doar ca o crezi ! ). Ceea ce deosebeste gluma spusa in cadrul stand-up-ului de un comentariu in curtea liceului este grija ca publicul sa o recepteze ( si in grupul de prieteni este important sa captezi atentia si sa amuzi, dar colegii tai nu platesc sa te vada spunand glume ).

3. Leaga-te de subiecte mai mult sau mai putin tabu. Bineinteles ca cel mai mare succes potential il are sexul. Si la noi si la americani. Urmeaza tabu-urile sociale si politice. De exemplu, oamenii din salile americane de stand-up se isterizeaza la glume privind alte nationalitati, pentru ca la ei totul este atat de politically correct. La romani, nu stiu de ce natii ne-am putea lua ca sa obtinem acelasi efect. Suntem o cultura preponderent xenofoba si mai ales anti-semita, dar nu stiu daca glumele referitoare la unguri sau evrei ar aduce hohote de ras la fel de mari ca in State.
Umorul religios este de asemenea de un succes rasunator. Acesta este insa si periculos, mai ales in SUA unde poti fi batut daca spui cuvinte urate despre Dumnezeu.
Exemple de comediani care exploateaza tabu-uri sociale: Chris Rock, Robin Williams
Exemple de comediani care exploateaza tabu-uri religioase: Bill Hicks, Jeff Dunham

4. Daca nu te legi de subiecte tabu ci doar de lucruri banale, incearca sa fii original. Poti transforma orice subiect intr-un deliciu pentru public.
Jerry Seinfeld este unul din acesti comediani.

5. Fii tu insuti. Nu iti cenzura materialul pentru ca nu esti sigur ca va placea. Nu te sfii sa injuri. In functie de stilul tau, este chiar recomandat sa o faci. Nu va placea tuturor ceea ce vei spune, nu vei starni mereu hohote de ras. Nu te descuraja. Incearca sa vezi ce te avantajeaza.

Acestea sunt primele lucruri la care m-am gandit. Sunt lucruri destul de superificial spuse dar sper ca am atins cateva puncte importante.