Thursday, July 31, 2008

Cantec de libertate



Desi titlul acestui post este total lipsit de originalitate, dat fiind faptul ca este si denumirea unui film despre miscarea de emancipare a negrilor din SUA, continutul promite, cel putin in mintea mea, sa fie unul bun si revelator.
Este cam primul post pe care il voi trata ca pe o pagina de jurnal. Probabil, cat de curand, si ideea asta a mea se va duce pe apa sambetei. Mereu am vrut sa scriu un jurnal serios, in stilul celor ale marilor personalitati, dar mereu m-am lasat acaparat de tentatia descriptiva si de a relata totul cu lux de amanunte. Nu, enough with that shit! Dupa mine, un jurnal serios, poate chiar "macho" daca mi se permite, trebuie sa contina viziuni asupra lumii, atitudini, analize facute la rece si nu neaparat sentimente. Desi, trebuie recunoscut, sentimentele fac parte din natura omului asa ca nu pot fi excluse, chiar ocupa un loc primar in abordarea asupra lucrurilor lumesti...

Destul cu introducerea. Tocmai am terminat de vizionat documentarul numit "Avocatul terorii". Tin sa scriu acum despre asta deoarece mai incolo mintea imi va fi prinsa cu manevre tactice la Red Alert. Nu o sa rezum continutul documentarului, mult mai bine face chestia asta site-ul respectivului film http://www.terrorsadvocate.com/.
Jacques Verges, cel care a aparat atat de multi teroristi, majoritatea intitulati "luptatori pentru libertate", se pare ca a fost influentat de mai multe fenomene. In primul rand, propria situatie. Desi francez, s-a nascut din tata cetatean al Insulelor Reunion si mama vietnameza. A fost deci educat intr-un mediu "colonizat". Drept pentru care, in tineretea sa, a pledat cauza Algeriei revolutionare si apoi a Palestinei. Unul dintre oamenii pe care i-a aparat, Wadi Haddad, liderul palestinian dinaintea lui Arafat, a devenit parintele terorismului international, fiind creierul din spatele atentatului de la Munchen 1972.
Liantul lui Verges cu oameni precum Magdalena Kopp sau Carlos Sacalul a fost contra-cultura comunist/marxista a anilor 60. Legaturile cu astfel de oameni, de multe ori realizate pe cai mai mult decat personale, au fost stabilite intr-un climat de familiaritate dat de marxismul tineretului saizecist. Terorismul, si in general tendinta catre violenta a acelei generatii, este atat o consecinta a anti-colonialismului si ideologiilor "auto-determinante" din Europa de Vest cat si una a starii de mobilizare a populatiilor reminiscenta din al Doilea Razboi Mondial.
Inevitabil, Jacques Verges a aparat figuri controversate din istoria lumii si din cauza lipsei banilor. Dupa fuga din Algeria si anii disparitiei sale de pe scena publica, s-a intors la Paris, unde a trait modest, desi era obisnuit cu o viata indestulata. In acea perioada a acceptat cazuri din cauza motivatiei financiare.

Din filmul vazut nu am retinut neaparat biografia acestui Jacques Verges. Cred ca mai importanta este aroma unui anume tip de viziune asupra lumii, pulsul unei anumite epoci si consecintele sale pentru lumea de azi. In plus, este dovada ca ecourile din anii mei de facultate nu au ramas fara obiect: cazurile descrise in documentar si care mi-au inflamat imaginatia au foarte mare legatura cu cursul de "history, memory and amnesia" al dlui Chioveanu din anul 3 de la FSPUB. Heck, analiza documentarului ar putea ocupa o lectie sau doua in cadrul cursului...

1. Epoca. Perioada de origine a miscarilor de eliberare si a terorismului este dominata de ideologia marxista, care permeaza tineretul european si nu numai. Colonistii duc cu ei o parte din cultura lor in colonii, iar marxismul, fiind internationalist, este repede adoptat drept formula justificatoare pentru orice. Organizatiile de tineret komsomoliste si vest-europene combina dezlantuirea sexuala cu filozofia marxismului, rezultand un climat libertin, in care liderii de grup sunt in general intelectuali si carismatici. Consider ca epoca descrisa mai sus este calauzita de o lumina inteletuala, de entuziasm tineresc rezultand in scopuri mai marete decat consumerismul actual si anume: libertate nu numai personala, dar la nivel international, daramarea tabu-urilor politice si sociale, schimbare, noutate. In final, este vorba de un nou fel de a vedea lumea: optimist, tineresc, justitiar. De fapt, este UN FEL de a vedea lumea, ceva ce tot este mai bine sa ai decat relativismul emo-punk-rock-house-consumerist prezent in lumea post-1990. Daca ideologia marxist-comunista a avut vreodata ceva pozitiv, acest fel de a vedea lumea este acel lucru pozitiv !

2. Terorismul. Terorismul in forma sa moderna se pare ca a inceput in Algeria colonizata de francezi. Cel putin asa sugereaza documentarul. Atacurile cu bomba din cafenelele din Alger sunt primele cazuri moderne de violenta in scopuri politice. "Avocatul terorii" ofera sansa partii incriminate ( adica teroristii) sa spuna propria versiune a povestii. In cazul Algeriei si mai apoi a Palestinei este vorba de o miscare nationala de eliberare de jugul francez, respectiv cel israelian. La baza, "teroristii" au un principiu vestic, cel al auto-determinarii. Sunt profund anti-colonialisti, desi se adapteaza foarte bine culturii vestice ale colonistilor. In plus, trebuie sa facem distinctia clara intre ceea ce eu numesc "teroristii idealisti" de la inceputuri, teroristii europeni si teroristii islamici. La un anumit punct, ei se despart ca mod de actionare si principiu calauzitor, desi ei pornesc de la acelasi fundament: libertatea.
Teroristii idealisti urmau principiul marxist al revolutiei, al eliberarii de colonisti iar actiunile lor erau strict canalizate pe acest scop. Cel mai des actionau prin a lasa un pachet-bomba intr-un loc public, ceea ce de obicei ducea la multe morti .
Cei europeni urmareau si ei obiective politice, insa incercau sa reduca numarul victimelor colaterale. Ca si in cadrul istoriei generale, in spatiul european au actionat tot felul de agenti teroristi, fiecare utilizand alte tehnici. Carlos Sacalul este un exemplu de deviatie, el cautand sa faca multe victime si chiar se punea in slujba oricui platea mai mult. Nici vorba de precautia fata de oamenii fara legatura cu scopurile politice a IRA sau de zonalitatea ETA.
Teroristii islamisti au imbratisat la un moment dat un mesaj religios ( cred ca in urma dobandirii puterii de catre Ayatollahul Khomeini ). Astfel, ei s-au radicalizat la extrem, daca se poate spune asa, ajungandu-se la o ura generalizata impotriva oricarui invadator si astfel la posibilitatea unui suport national pentru actiuni care in mod normal ar fi repudiate de orice populatie. In plus, atacurile sinucigase cu bomba sau actiuni tip kamikaze au devenit practici comune, inaugurand o varsare de sange pe alocuri irationala.
Desi cele trei tipuri de terorism pe care le descriu aici ( ne-exhaustiv, cei licentiati in asa ceva stiu mai bine ) au la baza o ideologie internationalista de eliberare si independenta, ajung, ca mai tot ce patrunde in spatiul public la nivel global, sa devina arme politice. Fervoarea intelectuala si ideologica saizecista este inlocuita de dorinta blazata de putere a liderilor conservatori de tot felul.

3. Ecouri. Procesul in care Verges il apara pe Klaus Barbie, supranumit "macelarul din Lyon" imi aminteste de cazul studiat in facultate, cel al lui Rene Bousquet, secondat de cel al lui Paul Touvier, "perpetrators" de crime impotriva umanitatii pe vremea ocupatiei naziste. Astfel de procese, cum este si cel al lui Radovan Karadzic, sunt menite sa inflameze opinia publica, mai bine zis memoria opiniei publice, in numele drepturilor omului si apararii impotriva terorismului. Este canalizata energia latenta si freustrarile oamenilor in directia unor politici internationaliste menite sa protejeze in continuare sistemul financiar si mediatic care ne manipuleaza pe toti. Mai ales daca stimulii la nivel global sunt in scadere. Astfel, noi marsam in directia unor lucruri care sunt pentru noi importante numai pentru ca astfel suntem impinsi sa credem. Experimentul a reusit. Contra-cultura emo, artificiala si consumerista, nu este un raspuns la fel de bun ca cel al contra-culturii saizeciste marxiste la modul de a ne duce vietile promovat de "oculta mondiala", ca sa folosesc cuvintele lui CV Tudor. Insa ce putem face ? Tineretul, depozitar traditional al ideilor de libertate totala, independenta si dreptate, este lipsit de putere financiara si politica. Generatia de mijloc este prea preocupata sa munceasca si sa se realizeze pe sine si sa isi protejeze copiii ca sa mai efectueze activitati revolutionare in putinul timp liber pe care il detine. Batranii sunt lipsiti de putere si influenta, de multe ori fiind nevoiti sa lupte pentru supravietuire.
In plus, se plateste tribut consumerismului reconfortant, neincrederii in lupta politica democratica in general la nivel mondial, teoriilor sociale ale bunastarii personale de orice fel si populismului in ascensiune la nivelul liderilor de orice fel.

Nu simte nimeni nevoia de putina libertate de gandurile si oamenii care incorseteaza ? Chiar si cu un pic de twist marxist ;)