Friday, December 19, 2008

Natiunile si oamenii


Orice civilizatie trebuie sa lupte impotriva fortelor irationale care se opun dezvoltarii sale rationale.

Aceasta este o axioma (pe buna dreptate) inca nedemonstrata. Se pot desprinde multe nuante de aici si sunt sigur ca fiecare crede altceva. Insa daca ne uitam la Romanica noastra, se poate constata ca este adevarata afirmatia. Dimpotriva, ea se poate deja formula altfel pentru Romania: o civilizatie isi afla fortele rationale ancorandu-se in cele irationale.

Daca faci un sondaj simplu si mai mult sau mai putin stiintific printre oamenii de pe strada, vei constata ca toti stiu de fortele rationale pe care le dorim pentru societate: modernitate, progres, dezvoltare, educatie, etc. Insa daca te uiti la tot ce se intampla in jur constati ca fortele irationale sunt mai puternice: mediocritatea, vulgaritatea, nevoile primare, necuviinta. Ele difera in general de la societate la societate, insa baza este comuna.

O imagine de ansamblu a unei societati in tot ceea ce inseamna simbolistica (embleme nationale, literatura, publicitate, imaginar national, etc) poate da falsa impresie k avem de a face cu o dezvoltare rationala. Adevarul este ca doar simbolistica este rationala si ascunde un produs al irationalitatii. Ce este interesant este faptul ca suma tuturor irationalitatilor ale unei societati/civilizatii creeaza imaginea rationalitatii. Cred ca orice imn national arata aceasta.

Oamenii sunt la fel. De fapt de la oameni porneste irationalitatea, nu invers, pentru ca natiunea/societatea/civilizatia este formata din oameni, nu oamenii sunt formati de si din natiune. Toti ne dorim progres si dezvoltare(de orice fel), sa fim moderni (intr-un sens anume), sa fim solidari cu altii , etc. Pe o perioada scurta de timp putem actiona conform si catre aceste principii. Dar la un moment dat fortele irationalitatii intra in scena, oricat de mult ne straduim sa le indepartam. Orice decizie are la baza pe langa ratiunea inerenta si o frica/frustrare/dorinta. Tesatura umana nu poate separa irationalitatea de rationalitate. Ne suntem propriii dusmani, altfel spus. Si nu avem ce face.

Avutia si saracia natiunilor este una si aceeasi: oamenii care le formeaza.

No comments: