Am aruncat o privire pe rezultatele alegerilor din 30 noiembrie 2008 si la dezvoltarea ulterioara a situatiei si m-am decis sa imi dau un pic cu parerea. Iata cateva puncte de discutie:
1. S-a votat partidul, nu neaparat imaginea
Dupa parerea mea, rezultatele alegerilor reflecta opinia publica in materie de incredere in partide. Din moment ce de multe ori personalitatile prezente pe afisele electorale erau foarte putin sau deloc cunoscute, poporul a votat cu urmatorul element de stabilitate recunoscut, si anume partidul.
Succesul PSD se explica, dupa parerea mea, atat prin mobilizarea resurselor locale de catre sucursalele din teritoriu cat si prin sustinerea oferita, conform afiselor, de catre figura reprezentativa din acel colegiu din partea PSD (de exemplu, "Garantat Vanghelie").
PD-L mi-a dat impresia de o "umflare de muschi", obtinand acel 30%+ strict datorita retelelor locale si popularitatii mai mult sau mai putin direct conferita de Traian Basescu (altfel cum ne explicam ametitorul procent obtinut de Costica Canacheu la Colegiul 4?).
PNL a avut o campanie de imagine, in care a contat ca persoana de pe afise sa fie ultra-cunoscuta (Orban, Olteanu, Topescu), insa s-a vazut unde a castigat PNL-ul, si anume in propriile fiefuri deja traditionale, as putea spune.
Conform mai ales surselor din presa, PNG-ul a avut un director de campanie nepriceput, astfel ca mesajul lui Becali nu a putut fi diseminat asa cum si-ar fi dorit.
Marele perdant al acestor alegeri se numeste PRM. Acest partid a pierdut datorita mesajului puternic post-decembrist si imaginii de forta bruta pe care a vehiculat-o (de exemplu, candidatul PRM la colegiul 1, un anume Novac, este o combinatie de Rasputin si Ivan cel Groaznic, judecand dupa figura de pe afise, iar simbolul electoral al acestuia era o ghioaga).
2. Fotbalul a avut prezenta mare in alegeri, insa foarte putin succes
Aceasta este o tema care ma intereseaza predilect si nu pot sa nu remarc faptul ca, desi candidatii care se bazau pe popularitatea obtinuta din fotbal nu au castigat mandate de parlametari, s-au obtinut totusi foarte multe voturi "fotbalistice":
Fostul selectioner al Romaniei, candidat PSD-PC in Ilfov la Colegiul 1 pentru Senat, este singurul om provenit din lumea fotbalului care a castigat un loc in Parlament dupa redistribuire. El a obtinut 43,53%, situandu-se pe prima pozitie in aceasta circumscriptie, primind un numar de 26.090 voturi.
Dumitru Dragomir
Presedintele LPF a candidat din partea PRM pentru Camera Deputatilor in Colegiul 2 din Olt, insa a fost votat doar de 460 de oameni, adica a primit mai putine voturi decat Catalin Smarandescu, bodyguardul lui Gigi Becali care in Bucuresti, in Colegiul 25, a primit 545 de voturi! 1,92% este rezultatul electoral al lui Dragomir!
Helmuth Dukhadam
A candidat pe listele PNG-CD si a obtinut in
Ion Craciunescu
Fostul arbitru international, acum, un apropiat al fratilor Becali, nu s-a bucurat decat de 24,76% din voturile in Colegiul nr. 2 pentru Senat in Valcea. Craciunescu a candidat din partea PD-L. Francu Emilian de la PNL (18.996 de voturi) si Prala Stefan (17.101 voturi) de la PSD-PC s-au clasat mai bine decat Craciunescu, votat doar de 12.668 de oameni.
Gheorghe Netoiu
A fost investitor la Dinamo si a fost trimis in judecata de DNA in cazul transferurilor de fotbalisti din perioada 1999-2005. Netoiu a candidat in Colegiul numarul 3 din Ilfov pentru Camera Deputatilor din partea PSD-PC si a obtinut un scor de 14,77%, ocupand locul 3. Mihaela Sandru din partea PD-L (11.760 de voturi) si Thuma Hubert Petru-Stefan de la PNL (10.139) s-au situat mai bine decat Netoiu, votat de 4.111 oameni.
Gigi Becali
Patronul Stelei, cel care este subiectul audierilor la DNA in cazul Valiza, s-a clasat in spatele Oanei Mizil in Colegiul nr. 20 din Bucuresti, avand doar 14,95%. El a fost votat de 3.600 de alegatori, insuficient pentru a ocupa macar prima pozitie.
Corneliu Stroe
El a fost presedinte al clubului de fotbal Universitatea Craiova si a strans in Dolj, in Colegiul nr. 1 pentru Camera Deputatilor, doar 2.037 de voturi, ceea ce inseamna 11,12%. Stroe a candidat din partea PNL. Surpateanu Mihai de la PD-L (8.082 de voturi) si Popescu Virgil (6.535 de voturi) PSD-PC l-au surclasat pe Stroe.
Alin Simota
Este presedintele si finantatorul clubului Jiul Petrosani. A candidat in aceasta primavara din partea PNL la functia de primar al orasului, insa a pierdut in turul 2. "Am intrat in afaceri cu un mic comert de frontiera", spunea Simota despre inceputurile sale de baron local in Valea Jiului. Simota a candidat acum tot pe listele PNL in Hunedoara, la Senat, in Colegiul nr.1 adunand doar 7.042 de voturi, adica doar 14,6%. Alin Nicula, candidat PSD-PC, s-a situat pe prima pozitie, primind 19.563 de voturi, iar Barbu Gheorghe, de la PD-L, cu 16.085 voturi, l-au invins pe Simota.
Laurentiu Regenckampf, PNG-CD, Colegiul 2, Senat, Dambovita, fotbalist international - 3,2%.
Catalin Smarandescu, PNG-CD, Bucuresti, Colegiul 25, Deputati, bodyguardul lui Gigi Becali - 0,66%.
3. Sistemul electoral este pe model american si se suprapune pe un model general politic european: este ilogic sa se imparta electoratul pe colegii din moment ce administratia locala nu este atat de "localizata" - cum conduci cand alegi un deputat dintr-un colegiu si un senator din alt colegiu ?
Votul nu este reprezentativ si nu conduce catre o responsabilitate a celor alesi. Vrea cineva sa imi spuna ca un parlamentar va raspunde de electoratul sau din strada x pana la strada y? Si cum ramane cu cei nereprezentati, judecand strict dupa acest model ? Anumiti candidati, desi au obtinut mult mai multe voturi ca altii, nu au reusit sa intre in parlament dupa redistribuire: inseamna ca acei votanti (de multe ori, peste 15000) din acele colegii care nu au beneficiat de un candidat in parlament nu vor fi reprezentati, punct. Aceasta este explicatia din punct de vedere al modelului american, in care congressmanii sunt trasi de multe ori la raspundere de circumscriptiile de care sunt responsabili.
4. Vot ideologic ?
Coordonatele dreapta-stanga au parut sa functioneze numai pentru PSD. Afisele acestui partid au sugerat clar o lupta ideologica (sustinerea pensionarilor, doctorilor, angajatilor de orice fel, impozite si taxe au fost subiectele electorale ale PSD). PNL-ul a avut o campanie strict de imagine, iar PD-L a dus o campanie extrem de negativa (toate partidele au dus, insa PD-L s-a remarcat prin lipsa totala a mesajului politic). Dupa parerea mea, votul pentru PSD a fost strict ideologic.
Cam atat deocamdata. Voi reveni cu un post si despre Guvernul nou format.
No comments:
Post a Comment