Thursday, November 11, 2010

Top 5 cuvinte cu care desemnam pozitivul




La rugamintea Roxanei, voi scrie despre cuvinte prin care exprimam ceva pozitiv. Nu de alta da' sincer e mare nevoie. Prin marea de "ciuri-burism" care se revarsa in valuri aparent nesfarsite, exista anumite expresii care pur si simplu ne fac sa ne simtim (mai) bine.

Voi incepe prin a prezenta o lista de false cuvinte pozitive, cuvinte care folosite nu au (cel putin in cazul meu) insemnatatea descrisa.

BINE: epitomul double-speak-ului cotidian in lumea moderna. "Ce faci? Bine". Adica nu prea am ce sa spun. Adica e standard. Ca o electrocardiograma cand pacientul a decedat. Emotiile in cazul lui "bine" sunt in general spre zero, pentru ca e un cuvant care a intrat in reflex. Expertii in reflexologie au un obiect de studiu. Cum e asta pentru un studiu de caz: "Salut, ce faci? Bine. M-au dat afara" ? Chew on that.

OK: un fel de varianta americana (autohtonizata deja) a lui "bine". "Cum e? E ok". Ok (ha!), poate sunt subiectiv, mi s-a intamplat sa mi se spuna o data ca sunt un baiat "ok". Uau! Ce tare sunt! Sunt ok ! YEEEES ! Cat imi doream ! Adica ma incadrez. Corespund. Super. Pe o scara a pozitivitatii (oare asa s-o zice?), "ok" e cel mai jos in opinia mea; clasamentul merge asa: locul 3-ok, locul 2-bine, locul 1-super ok.

SUPER: desi il folosesc, nu cred ca ar trebui. In primul rand pentru ca mi se pare un cuvant folosit in clasa a 3-a, in al doilea rand pentru ca nu exprima, pana la urma, decat ceva mai mare sau in grad mai mare. Super-ok, supertare (si cu aceast cuvant am o mica rafuiala, da' inca intra pe lista de "acceptate"), super, mega, hiper, ultra.......Intelegi unde bat? Bine.

Acum, momentul asteptat cu sufletul la gura: top 5 cuvinte cu care desemnam pozitivul! Multimea e in delir.

Locul 5: SUPERCOCO

Desi contine particula "super", castiga locul 5 pentru ca este o inventie personala. Am auzit pe cineva zicand despre nu stiu ce ca e "coco" (ceva gen "Coco asa, bai baiatule") asa ca daca ceva e "coco", de ce nu poate fi si "supercoco" ? Adica mai mult decat "coco". "Coco" (imi si place sa il pronunt - "coco") reprezinta un mod usor interlop de a desemna ceva bun. Interlop pentru ca am auzit de un hot de masini, sau ceva de genu', numit Coco Paun si acest gagiu este unul din fostii Biancai Dragusanu. Coco, nu? Am citit informatia undeva in Catavencu, atras fiind de o poza din tineretile - aparent zbuciumate - ale divei, in care isi etala (doar) o parte din nurii pentru care cu totii o iubim. Cum, nu o iubim? Cum, nu ne intereseaza? Cum, nu stim cine e Bianca Dragusanu? Hai ca aproape m-ai dus cu zaharelu', gagica asta e mai celebra ca Adrian Copilul Minune. Si sa nu uitam ca respectivul cuvant inseamna si "dolari" - neaparat la plural. "Da si tu 3000 de coco si ne intelegem". Supercoco, nu-i asa?

Locul 4: SMECHER

Nici cuvantul asta nu desemneaza exact ce inseamna. Bine, daca pornim de la origine, si anume nemtescul "Schmecker", adica degustator (nu dezgustator), adica ala care trebuia sa manance in locul unuia mai smecher (!) ca sa nu se otraveasca ala, chiar ca s-a deplasat mult. In copilaria mea, un smecher era cineva nu tocmai acceptat social, un baiat de cartier, daca vrei, un descurcaret, un trecator prin viata ca rata prin apa, un fel de Stanica Ratiu, etc. Dar, a venit liceul, si dupa ce am auzit pe cineva laudand geaca altcuiva cu apelativul "smechera" (adica geaca), am laudat si eu asa tot ce mi s-a parut ca lumea. Sa exemplificam. "Am fost la un spectacol foarte smecher si a fost un cantaret ca lumea, sonorizarea a fost smechera si dansatorii ok". De remarcat ca nu se foloseste "smecher" pentru persoane, decat atunci cand chiar nu mai poti de emotie si le descrii ca fiind cele mai cele: "e un tip foarte smecher". Gen. Mare grija la folosire. Nu uitati, a se folosi in special pentru obiecte neinsufletite. Pentru ca "smecher" a devenit din substantiv adjectiv si pentru ca imi place sa ciuntesc limba romana punand un substantiv ca sa descriu un altul. Locul 4 pentru folosire extensiva.

Locul 3: BELEA

"E belea!". Deci sa mor de nu a devenit si romana un super-double-speak (a se remarca folosirea lui "super"). Cum sa exprimi ceva pozitiv printr-un cuvant care pana una alta nu si-a pierdut inca sensul, anume acela de necaz? Ok, poate nu prea se mai foloseste cuvantul "belea" pentru a desemna un bucluc in care intri (se foloseste mai degraba "am dat de cacat" - adica ori am facut un cunilingus sau m-am intalnit cu niste mafioti si in ambele cazuri am facut o miscare gresita...RAZI!), dar pe bune ca pentru mine inca are iz de problema. In schimb, ce este bun poate fi descris ca "belea". Insa numai anumite chestii. Inca nu am reusit sa imi dau seama care. De exemplu, cineva poate avea o masina "belea", se poate chiar simti "belea" insa nu poate avea o zi "belea". Nu stiu, intrebati la cel mai apropiat ghiseu de informatii. Insa per total cred ca merge pentru orice daca intr-o propozitie descrii despre ce vorbesti si in alta spui ca e "belea". Va place postul meu pana acum? Nu ca e "belea"?

Locul 2: SPECTACULOS

Locul 2 pentru realism si pentru stimularea capacitatii imaginative. Cand spui despre ceva ca e spectaculos, apai chiar e. E un cuvant care arata exact starea de fapt a societatii noastre globale: dependenta de spectacol, nevoia de ceva flashy in cotidianul nu atat de flashy. Ce e excelent (din pacate asta nu intra in top, e prea comun, parerea mea) e ca te poate duce cu gandul la ce vrei tu: "Cum a fost la concert? Spectaculos!". De asemenea, poti mari suspansul si misterul prin folosirea cuvantului, ceva gen "am avut castiguri spectaculoase". Traiasca show-ul !

MARELE CASTIGATOR: (atentie, urmeaza continut interzis minorilor)
PIZDOS

Exact, mai sus scrie PIZDOS. Am avut inspiratie de la Teo din Deko, cel care concluzioneaza cu un procent devastator de adevar ca tot ce e rau e "ca pula" si tot ce e bun e "pizdos". Ca sa citez, "femeile ne-au facut la un nivel de PR". Pe linia asta de argumentare, atrag atentia asupra unui fapt: hai sa fim seriosi, femeile sunt de fapt vedetele mediului nostru pop-cultural. Nu vampirii, nu zombie-ii, desi sunt si ei concurenti seriosi. Femeile. Ceea ce e foarte tare pana la urma. Practic, daca e sa subliniem liniile generale ale mesajelor adresate populatiei masculine, desemnam ceea ce e bun prin cuvantul "pizdos", care se refera la cel mai frumos lucru din lume. Sa ma contrazica cineva. Imi pare rau, eu nu consider florile sau masinile mai frumoase. Poate doar sanii. Ai femeilor, bineinteles. Ma bucur ca am terminat pe un ton pozitiv, am amintit chiar doua din lucrurile cele mai frumoase de pe lume. Pentru ca lumea are nevoie de ceva pozitiv, fiecare sa isi aleaga din cele scrise aici ce ii place cel mai mult. Fie ca cel mai pizdos sa castige!

1 comment:

Unknown said...

Da, deci cand ti-am sugerat sa scrii un blog despre cuvinte care desemneaza pozitivul, nu prea credeam ca o sa-mi dai atentie (dar, multumesc, multumesc, apreciez atentia acordata si acknowledgement-ul de la inceputul blogului :D) si, in mod sigur, nu ma asteptam la asta. dar, per total, m-am amuzat (si nu, nu a fost ca in filmele americane sa rad odata cu audienta, aka, al tau "RAZI" :P)