Wednesday, July 22, 2009

Fete = curve ?


Desi nu pot sa il suport pe cocalarul de Tudor Chirila, are dreptate in ceea ce spune in cele de mai jos.

Vama a lansat de curând piesa „E plin de fete”

Tudor Chirilă: „Nu mai deosebeşti curvele de restul fetelor“
„E plin de fete cu fake-uri de la Louis Vuitton/ E plin de fete, colagen şi silicon/ E plin de fete cu sufletul vândut la mall/ E plin de fete cu bancomat în dormitor”. Aşa sună refrenul celui mai nou single semnat Vama.
Tudor Chirilă regretă „poezia“ din vremea studenţiei lui.
Ce spune Tudor Chirilă despre naşterea acestui cântec? “A fost un moment de «revoltă» în gaşca noastră. Presupun că e foarte greu să fii puşti în România de azi, să te îndrăgosteşti de o fată şi, când ajungi la uşa ei, să te întrebe: «Ia să vedem, pe tine portofelul te face cu 10 cm mai înalt?». Sub aparenţa frumuseţii, există o mulţime de fete orientate doar spre materialism. Farmece personale au, altceva ce le mai trebuie? Şi se întâmplă aşa pentru că există o piaţă, există cumpărători, iar «domeniul» e în plină dezvoltare. Îmi pare rău de tinerii care văd în aceste fete mai mult decât sunt ele, de fapt”.
Trupa Vama a gândit piesa ca pe o armă cu două tăişuri: “Făcând mişto de o anumită specie, o scoatem în evidenţă pe cealaltă, a fetelor serioase, care, chiar dacă sunt frumoase, vor altceva de la viaţă, nu VISA şi MasterCard Silver sau Gold”. Dar nu cumva există “pericolul” ca fiinţele luate peste picior în noul single să fie încântate că există cineva care le-a dedicat o melodie? “E posibil să se bucure, dar numai ele între ele. Imbecilitatea rezonează cu imbecilitatea. Ar fi o tragedie naţională dacă nu s-ar sesiza, de către restul lumii, nota ironică a piesei. Şi, de fapt, cred că şi cele despre care e vorba în cântec se vor prinde că nu le aducem un omagiu. Faptul că trebuie să alerge după o cola într-un mediu elegant le ascute o anumită inteligenţă de prădător nocturn”.
Simte Chirilă nostalgia idilelor “de pe vremea lui”? “Când eram noi studenţi, în România nu era atât rafinament al distracţiei. În Bucureşti erau vreo 10 cluburi mari şi late, plus discoteci, în care curvele erau bine puse deoparte. Acum nu mai deosebeşti curvele de restul fetelor, poţi să ai surprize.
Ceea ce regret este poezia din vremea studenţiei mele. S-a dus poezia. La un moment dat, va deveni anacronic să iei o fată de mână. «Vrăjeala» cu vorbe frumoase nu mai ţine. Doar aia a foşnetului de bancnote”.
Dar speranţa nu e pierdută. “Noi credem că mai există şi fetele simple ca un măr, despre care pomenim în piesă. Numai că, aşa cum spunem şi acolo, merele nu cresc între porci mistreţi. Dar merită să le cauţi”. Merită şi un următor single? “Mă gândesc la ceva în sensul ăsta”.
Chirilă se mai gândeşte şi la normalitatea lumii “de afară”, în care goana după bani a mai pierdut din viteză. “Oamenii din alte ţări se reaşază vizavi de priorităţi. Încep să înţeleagă tot mai mulţi că trebuie să trăiască, apoi să facă bani. Am cunoscut un manager de club londonez de 2.000 de persoane, care a renunţat la profesia lui bănoasă pentru a se face instructor de kitesurfing. Fireşte că zborul cu zmeul nu-i aduce aceleaşi sume cu care era obişnuit, dar bucuria de a face ceva care-i place mult compensează minusurile din cont. Noi suntem în urmă şi la capitolul ăsta. Încă ne mai bucurăm la lucruri care ţin de material. Pe undeva e firesc, avem parte de ele doar de 20 de ani. Or să se schimbe lucrurile şi aici, dar, din păcate, noi vom fi prea bătrâni să ne mai bucurăm de asta”.

No comments: