Tuesday, December 16, 2008

Ce se mai intampla - 16.12.2008



Traim intr-o lume foarte diversa. Iar in ultimul timp se intampla tot felul de chestii prin lume, chestii care au ecouri sau stabilesc similaritati cu anumite evenimente din societatea romaneasca. Haideti sa ne uitam putin...

1. Proteste de strada

-Studentii greci au iesit sa protesteze impotriva fortelor de ordine pentru ca (motivul oficial) un pusti a fost omorat de un politist. Desi acel politist a fost condamnat la inchisoare, aceasta nu a fost o pedeapsa destul de dura, astfel ca tinerii din localitatea unde Alexandros Grigoropoulos a fost omorat, Exarchia, au inceput sa practice forme violente de protest, adoptate ulterior si de cei din capitala Atena.
-Si romanii au iesit in week-end in strada pentru a protesta fata de majorarea taxei de poluare pentru autoturisme. Protestul nu a avut o tenta violenta, dar protestatarii si-au "aratat muschii" si au demonstrat ca pot bloca traficul din oras, un lucru care, zic eu, nu este chiar de dorit.
- Locuitori ai Chisinaului au iesit in strada din cauza retragerii licentei PRO TV Chisinau, postul mai sus amintit fiind unul din foarte putinele canale romanesti de informatie la care populatia are acces. De asemenea, locuitori ai Vaii Timocului (zona Vidin, Bulgaria) s-au plans, chiar daca nu in strada ci numai in presa, de incercarile statului vecin de a-i asimila, desi in acea zona sunt comunitati foarte mari de romani.
Ce se poate extrage de aici?
a) Daca nu as sti mai bine, as spune ca aceste proteste sunt relativ spontane si cauta un oarescare bine public si ca guvernul roman cauta sa realizeze limitarea numarului de masini prin cresterea taxei auto, iar cel elen doreste chiar sa se reabiliteze in ochii publicului. Cum insa stim cu totii mai bine, este aproape clar dupa parerea mea ca in spatele acestor proteste sunt anumite forte politice care abia asteapta sa loveasca in autoritati cum pot mai bine.
b) Cultura protestului ia nastere si in Romania. Chiar daca atmosfera din spatiul public romanesc nu este nici pe departe ca cea din cel grecesc, romanii au reusit sa concerteze cat de cat o actiune de protest la nivel urban national si sa acapareze atentia presei si a autoritatilor. In Grecia, studentimea era deja mobilizata de protestele din urma cu aproximativ o luna cand se cerea recunoasterea studiilor in UE (sau ceva legat de aceasta); in plus, daca studiem imaginile de acolo, jandarmii greci erau relativ reticenti in a lovi protestatarii, iar acestia din urma au la randul lor ideea ca jandarmul nu are dreptul sa loveasca (situatia ia diferite nuante in functie de context); cert este ca trebuie ca societatea romaneasca sa invete sa protesteze si singura, nu numai impinsa de la spate de sindicate de tot felul sau de automobilisti nemultumiti; dincolo de orice intentie guvernamentala, fie ea laudabila sau nu (se doreste limitarea numarului de masini, insa cine stie de fapt ce masinatii se fac?), trebuie sa existe si o reactie care sa demonstreze ca societatea civila romaneasca nu este dispusa sa accepte orice fel de raspuns din partea autoritatilor.
c) Romanismul naste proteste. Romanii din Chisinau si din anumite zone din Bulgaria protesteaza din motive diferite, dar subordonate aceleiasi cauze: asimilarea fortata de catre statele din care fac parte si distrugerea identitatii etnice de catre statele Bulgar si Moldovean. Numai protestand si avand, cum se spune, gura mare ne putem face auziti.

Sa protestam !

2. El Clasico
FC Barcelona - Real Madrid. Exista oare un derby mai mare si mai frumos in Europa fotbalistica? Bineinteles ca voi putea fi contrazis aici. Dupa parerea mea, acesta este singurul derby. Punct. Iar FC Barcelona iese castigatoare nu numai pe plan fotalistic. Desi meciul de pe Camp Nou din 13.12.2008 s-a terminat 2-0 pentru catalani, FC Barcelona mi-a atras atentia in aceasta perioada nu numai prin fotbal.

Clubul catalan, prin sectiile sale de fotbal, baschet si handbal, a lansat impreuna cu UNHCR (United Nations High Commission for Refugees) campania "Mes". Denumita pe de-a-ntregul "Mes que un Club" ("Mai mult decat un club"), campania, sustinuta si de sponsorul Nike, are ca scop strangerea de fonduri prin vanzarea de echipament sportiv in special, fonduri care se vor dona campaniei UNHCR ninemillion.org (dupa cum va dati seama, ideea este, pe scurt, sa se stranga un fond de 9 milioane de dolari pentru refugiati).
Este fantastic sa vad un club de sport care se implica si la nivel social. Prin Fundatia FC Barcelona, clubul catalan doneaza o parte din incasarile sale pentru dezvoltare economica, educationala, sociala si culturala, contribuind cu fonduri la numeroase organizatii caritabile si fiind si un promotor al regiunii Catalonia. Sa nu uitam ca atunci cand vorbim de FC Barcelona, vorbim si de cei 156000 de abonati ai clubului, care, contribuind financiar la club, sunt angajati si ei, chiar si indirect, in actiunile caritabile.
Noua campanie "Mes" isi propune sa ofere educatie pentru viata prin sport pentru tineri din toata lumea. Si asta mi se pare excelent ! Si unde e Real Madrid ?

No comments: